Mikä ihmeen Facebook
Mikä ihmeen Facebook
Facebook on maailman suosituin sosiaalinen media. Facebookia käyttää jo yli kaksi miljoona suomalaista, ja maailmanlaajuisesti käyttäjiä on noin 1 400 000. Facebook on erinomainen tapa pitää yhteyttä sekä lähellä että kaukana asuviin sukulaisiin ja ystäviin – tai kavereihin, kuten niitä siellä kutsutaan. Facebookin käyttö ei maksa mitään.
Palveluun luodaan profiili omalla nimellä. Nimeen voi toki lisätä esimerkiksi lempinimen tai tyttönimen nykyisen nimen lisäksi. Lisäksi sen käyttöön tarvitaan toimiva sähköpostiosoite tai matkapuhelinnumero. Siinä ne pakolliset vaatimukset olivatkin nettiselaimen (Internet Explorer, Firefox, Chrome) lisäksi. Alaikäraja on 13 vuotta, siksi myös syntymäaika pitää ilmoittaa. Facebookin nettiosoite on https://www.facebook.com.
Facebookissa on hakutoiminto, johon voi kirjoittaa tuttujen ihmisten nimiä, ja pyytää heitä kavereiksi. Kavereiden kanssa voi vaihtaa kuulumisia sekä omien kaikille kavereille tarkoitettujen päivitysten sekä yksityisviestien avulla. Kannattaa aina miettiä, mikä asia sopii paremmin isolle joukolle, ja mitä on parempi kirjoittaa yksityisesti. Omaan profiiliinsa voi myös ladata kaikenlaisia kuvia.
Ryhmäkeskustelut
Yksityisten profiilien lisäksi Facebookissa on myös ryhmiä. Ryhmien aiheet vaihtelevat laidasta laitaan. Ryhmän aihe voi olla jokin harrastukseen liittyvä, paikallinen ryhmä tai vaikka kirpputori. Erilaisia ryhmiä voi hakea haulla, ja usein Facebook myös ehdottaa erilaisia ryhmiä esimerkiksi sijainnin tai kavereiden jäsenyyden perusteella.
Ryhmiin liitytään klikkaamalla ryhmän sivulla olevaa Liity-nappia, jolloin ryhmän ylläpitäjälle menee liittymispyyntö. Kun sinut on hyväksytty ryhmän jäseneksi, voit osallistua keskusteluun. Ryhmiä on sekä julkisia että suljettuja ja jopa salaisia. Julkisen ryhmän kirjoituksia voivat lukea myös muut kuin ryhmän jäsenet, suljettujen ja salaisten ryhmien kirjoituksia voivat lukea vain jäsenet. Kuka tahansa voi perustaa ryhmiä.
Sivujen tykkääminen
Facebookissa on myös ns. sivuja. Yleensä nämä ovat eri yritysten ja järjestöjen ylläpitämiä, mutta niitäkin voi perustaa vaikka omalle lemmikilleen. Lähes kaikilla medioilla on myös Facebook-sivu, ja niiden kautta saakin tuoreimmat uutiset kätevästi samaan paikkaan. Sivujakin voi etsiä haulla, klikata sivun Tykkää-nappia, ja näin saada omalle etusivulleen sivujen uusimmat päivitykset. Usein saa vinkkiä mielenkiintoisista sivuista, kun kaverit jakavat näiden sivujen päivityksiä. Jos huomaa, että sivu ei ollutkaan mielenkiintoinen, voi tykkäyksen käydä perumassa.
Yksityisyys
Omaa Facebook-profiiliaan voi käyttää monella tavalla. Jokaiselle kuvalle ja päivitykselle voi tehdä yksityisyysasetuksen, kuka sen voi nähdä. Useimmat jakavat tarinoitaan ja kuviaan vain kavereille. Se onkin hyvä tapa, sillä koko maailma pääsee muuten lukemaan kirjoituksiasi ja katselemaan kuviasi. Voihan toki halutessaan myös julkaista koko maailmalle. Varsinkin lasten kuvien kanssa on oltava varovainen. Maailma on valitettavasti välillä vähän ikävä paikka, ja lasten kuvia voi joutua vääriin käsiin, jos ne ovat julkisia.
Facebookilla on kattavat suomenkieliset ohjeet. Omaksi kielekseen voi heti liittyessään valita melkeinpä minkä kielen tahansa, valinnanvaraa löytyy. Voihan sitä petrata vaikka kielitaitoaan käyttämällä palvelua vieraalla kielellä.
Lopuksi varoituksen sana: Facebookiin voi jäädä vallan koukkuun. Muistakaa, että on elämää myös sen ulkopuolella!
Kommentit
Mikä ihmeen Facebook — Ei kommentteja