Kun haluat jonkun auttavan sinua sosiaalisen median hyödyntämisessä, haluat ihmisen, jolla on siitä pitkä ja laaja kokemus.

Eikö totta?

Olen käyttänyt sosiaalista mediaa jo ennen kuin koko sanaa oli keksitty käyttääkään – vuodesta 1993. Silloin hankin ensimmäisen oman Internet-yhteyteni ja osallistuin sen aikaisiin Compuserven sekä ”Nyyssien” keskusteluihin. Silloin ei vielä ollut käytössä mitään hienouksia, kuten kuvia tai tykkäyksiä ja jakoja. Mutta kyllä se nimenomaan sosiaalista mediaa oli.

Compuserve - sosiaalisen median alkulähteillä

Compuserve – sosiaalisen median alkulähteillä Kuvan lähde http://iml.jou.ufl.edu/carlson/1990s.shtml

Pian löysin myös Suomessa kehitetyn Ircin, ja se oli reaaliaikaisten keskustelujen ensimmäinen soveltamistapa, pikaviestinpalvelu. Se on muuten vieläkin ihan voimissaan, vaikkakin melko pienen piirin käyttämä. http://www.wikiwand.com/fi/IRC (Huomaa, että linkki johtaa Wikipedian kehittyneempään käyttäjäliittymään, suosittelen!)

irc, irkki

Kuvan lähde http://www.geekherocomic.com/tag/irc/

 

Kun World Wide Web kehittyi ja selaimet yleistyivät, jakaminen ja netissä liikkuminen helpottuivat hyperlinkkien avulla. Oli helppo kopioida keskusteluihin löytämiään mielenkiintoisia verkkosivuja. Se muistutti jo nykyistä sosiaalista  mediaa, vaikka käyttö oli vielä kankeaa, eikä ollut klikattavia tykkäys- ja jakopainikkeita.

2000-luvun alussa lanseerattiin monia uusia kanssakäymisen muotoja, kuten Blogger, jonka kommentointiominaisuus teki siitä sosiaalisen. Silloin tyydyin vain lukijan ja kommentoijan osaan. Bloggauksen olen aloittanut Blogger-palvelussa, mutta sittemmin siirtynyt käyttämään WordPressiä, joka on monipuolisempi alusta.

 Facebook – suurin ja kaunein

Kaikkien sosiaalisten medioiden äiti, Facebook perustettiin vuonna 2004. Se oli alkuun opiskelijoiden tapa olla yhteyksissä, mutta levisi räjähdysmäisesti ”tavallisten” käyttäjien keskuuteen. Facebook-tilini olen luonut vuonna 2008, ja sen käytössä olen jo melkoinen asiantuntija. Viimeiset kaksi vuotta olen ollut Facebookin suurimman Internetin ja Facebookin vaaroihin keskittyvän sivun ylläpitäjä. Sivun sisältöä voit kurkata täältä. Kannattaa tykätä, jos haluaa pysyä ajan hermoilla ja välttää ikävät yllätykset.

Olen myös muutaman ryhmän ylläpitäjä ja tietenkin jäsenenä sekä työhön että harrastuksiin liittyvissä ryhmissä. Varsinkin yrittäjäryhmissä kannattaa olla aktiivinen!

facebook-logoTwitter – suosittu maailmalla

Twitter perustettiin kaksi vuotta myöhemmin. Se ei ole saavuttanut vielä kovin suurta suosiota suomalaisten keskuudessa, mutta  yritykset ovat jo ottamassa sitäkin käyttöönsä – ja tietysti minäkin olen siellä. Twitterissä julkaisen englanniksi, jotta saan suuremman yleisön. Twitter- päivityksissä keskityn lähinnä aiheisiin, jotka ovat pinnalla (SEO, bloggausvinkit, infografiikka) ja seuraan alan uutisia päivittäin. Muistan myös välillä vähän mainostaa Suomea koskevia uutisia. Twitteriin voi perustaa useampia tilejä, ja jakaa päivityksiä vaikka useammalla kielellä tai kohdistettuina eri segmenteille.

Twitter-tilini: https://twitter.com/WirenSatu

Satu Wirenin uusia seuraajia Twitterissä

Kun jaat mielenkiintoista sisältöä, saat seuraajia, ja viestisi tavoittaa aina vain suuremman yleisön. VINKKI: älä jatkuvasti vain mainosta itseäsi!

 

LinkedIn – ammattilaisten verkosto

LinkedIn on lähinnä ammattilaisten sosiaalinen palvelu. Siellä luodaan yhteyksiä saman alan ihmisten kanssa. Se on myös hyvä paikka etsiä potentiaalisia asiakkaita ja luoda heihin yhteyksiä. Keskusteluja käydään eri alojen ryhmissä. Siellä voi julkaista myös omassa profiilissaan. LinkedIniä olen käyttänyt jo vuosia.

LinkedIn-profiilini (englanniksi): https://fi.linkedin.com/satu-wiren/

Pinterest on uusin aluevaltaukseni. Sen hyödyntämistä vielä opiskelen ja kun olen valmis, alkaa sielläkin tohina.

Kuten huomaat, kokemusta löytyy, ja tietoakin vaikka muille jakaa.

Olenko mielestäsi oikea ihminen auttamaan sinua ja yritystäsi sosiaalisen median hyödyntämisessä yritystoiminnassa?

Ota yhteyttä yhteydenottolomakkeella:

Ota yhteyttä

Kaikki kommentit ja kysymykset tervetulleita. Kerro tarpeesi, ja keksimme niihin yhdessä sopivan ratkaisun.
Nimi:*
Sähköposti:*
Puhelin:
-
Yritys:
Aihe:*
Viesti:
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit:

* Vaadittu kenttä