Viestinnän parhaat ohjeet
Minulla on idoli
Tapasin hänet jo nuorena, kun ahmin kirjastossa alan opuksia. Tapailen häntä edelleen aina silloin tällöin. Virtuaalisesti toki.
Osmo A. Wiio, 4.2.1928 – 20.2.2013.
Wiio loi kieli poskessa kirjoitetut viestinnän lait vuosina 1976-78. Ne eivät ole vanhenneet. Digitalisoituminen on tuonut meille infoa ähkyyn asti, ja lait pätevät vielä ihan joka ikiseen sanaan. Kaikkeen mitä kirjoitamme, kaikkeen mitä luemme – kuuntelua ja katselua unohtamatta.
Valitettavan usein joudun siteeraamaan Wiioa varsinkin sosiaalisen median keskusteluissa, kun keskustelukumppani joko käsittää tahallaan väärin, tai muuten vaan katsoo sävytettyjen lasien läpi kirjoittamiani kommentteja. Minulla on ihan selkäytimessä tämä: ”Jos viestintä voi epäonnistua, niin se epäonnistuu.”
Pitäisi ohjelmoida sille joku pikanäppäin.
Mutta niitä lakeja ei pidä ottaa liian tosissaan ja pelätä jokaista kirjoittamaansa sanaa. Huolellisella pohdinnalla, yön yli nukkumisella ja ulkopuolisen ihmisen silmiä apuna käyttämällä omista teksteistään voi saada niin selkeitä, että saa ainakin ensimmäiset Wiion lait jotakuinkin kumoon.
Katsotaanpa, mitä viisauksia se Wiio meitä varten keksi.
Wiion lait inhimillisestä viestinnästä (1976-78)
1. Viestintä yleensä epäonnistuu – paitsi sattumalta.
1.1 Jos viestintä voi epäonnistua, niin se epäonnistuu.
1.2 Jos viestintä ei voi epäonnistua, niin se kuitenkin tavallisimmin epäonnistuu.
1.3 Jos viestintä näyttää onnistuvan toivotulla tavalla, niin kyseessä on väärinkäsitys.
1.4 Jos olet itse viestintään tyytyväinen, niin viestintä varmasti epäonnistuu.
2. Jos sanoma voidaan tulkita eri tavoin, niin se tulkitaan tavalla, josta eniten vahinkoa.
3. On olemassa aina joku, joka tietää sinua itseäsi paremmin, mitä olet sanomallasi tarkoittanut.
4. Mitä enemmän viestitään sitä huonommin viestintä onnistuu.
4.1 Mitä enemmän viestitään sitä nopeammin väärinkäsitykset lisääntyvät.
5. Joukkoviestinnässä ei ole tärkeätä se, miten asiat ovat, vaan miten asiat näyttävät olevan.
6. Uutisen tärkeys on kääntäen verrannollinen etäisyyden neliöön.
7. Mitä tärkeämmästä tilanteesta on kysymys sitä todennäköisemmin unohdat olennaisen asian, jonka muistit hetki sitten.
Luepa uudestaan koko ritirimssu läpi. Nyökkää tai ravista päätä sen mukaan, oletko samaa mieltä vai et. Tuli nyökkäiltyä aika paljon, eikö vaan?
Nämä on ihan hyvä pitää mielessä kaikessa viestinnässä, mutta älä anna niiden kahlita itseäsi liikaa. Joskus monitulkintaisuus on tavoite, tarkoitus ja päämäärä. Mietipä kuinka usein se mieleenjäävin ja eniten sosiaalisessa mediassa huomiota saava mainosslogan on vähintäänkin kaksimielinen tai muuten vain outo. Toki tahattomastikin voi jäädä elämään ikuista kiertokulkua, vaikka mainostamalla kahden ihmisen syömistä yhden hinnalla.
Wiio oli viisas mies. Harva on pystynyt kertomaan ikiaikaisen totuuden. Pidä hänen lakinsa mielessä. Vältä sudenkuopat, mutta muista myös käyttää lakeja hyväksesi omassa viestinnässäsi.
Aina ei edes yön yli nukkuminen auta ajatusten selkeyttämisessä. Ota silloin yhteyttä alla olevalla lomakkeella. Minä autan. Ideoin ja editoin, pistän palikat paikalleen, jotta sinä saavuttaisit tavoitteesi.
Lisätietoja Wiiosta: